LA SERRA DE LLOSERS, VESSANT-ESCOLA AL MASSIS DE CARLIT

¿QUIERES VIAJAR CON PAKO CRESTAS? – CLICKA FRASE – VISITA www.catalonia-trekking.com ó envia mail a pakocrestas@gmail.com ó whatssap al 0034 615626813

dsc04422La Serra de Llosers es un brancal que de deriva del Pic de Coma d’Or fins al Coll de Puimorens. Al nord de la serra hi localitzem la Coma d’en Garcia, una de les valls més freqüentades pels esquiadors del Pirineu Oriental, gràcies al seu còmoda accés, ja que comença just al propi Coll de Puimorens, on la carretera puja als 1.850 metres i on la neu està més que assegurada a l’estació freda.

p1090406

A la mateixa Serra, al seu vessant nord, hi ha tros del vessant que presenta un tram rocallós on es formen diverses petites goulotte, a recer d’una gran i evident canal ample. Es una zona sense masses pretensions, però amb punts al seu favor, com seria el fàcil accés, un també evident i còmode descens i la quasi absoluta manca de perill d’allaus.

p1090403

L’hivern passat vaig freqüentar la zona i en l’actualitat hi ha diverses línies divulgades. Va a dir que, curiosament, malgrat ser una zona de moltíssima neu, just la part n es fan els corredors acostuma a estar ventada, fet que fa que la neu i el glaç a la paret no estigui garantida malgrat l’abundància de neu a la vall i a la resta de les muntanyes.

Encara queda alguna alternativa per dibuixar noves línies al vessant, si be ja poca cosa més es poc fer, donades les limitades possibilitats de la zona.

p1010244

Us presentem dons un nou marc d’escola d’escalada hivernal al Pirineu Oriental, amb les modalitats típiques de la zona d’escola: Itineraris curts, poca aproximació, còmoda descens, mancança de perill potencials d’allaus, etc …. Una bona excusa per fer un “sube y baja” en el dia i treure-li la pols als piolets i al material. Les vistes, des de dalt del Serrat de Llosers, son superbes, amb el Carlit, gegantí i inconfusible, fent de rei del seu propi massís.

p1010280

Trobareu més informació de corredors de neu, gel i mixte al Pirineu, amb més de 600 ressenyes descarregables gratuïtes, al següent enllaç: http://www.pakocrestas.com/pyrene-ice/

dsc04434

FITXA TÈCNICA:

Hi trobem tres sectors, el dret, el central i l’esquerra, amb les següent vies ressenyades:

serra-lloseres-croquis-1-amb-linies 

SERRA DE LLOSERS – SECTOR DRET

 1. CANAL 14 ANYS
 2. VIA DELS LLOSERS

SERRA DE LLOSERS – SECTOR CENTRAL

 1. GOULOTTE DEL MONSIO
 2. GOULOTTE PULPITOS AMIGOS
 3. CANAL CENTRAL

SERRA DE LLOSERS – SECTOR ESQUERRA

 1. CANAL RETROBAMENT

Punt de partida: Coll de Puimorens (1.920 m).

Aproximació: Pujar per l’ample i evident vall situada a l’est del coll; es tracta de la Coma d’en Garcia, localitzada entre la cadena Querforc – Trespunts al nord i Serrat del Llosers al sud. A mitja pujada de la Coma, de manera natural i evident, veiem la vessant rocós a la dreta.

Descens: Fàcil, des del collet situat entre les dues cotes de la cadena baixem cap al nord per pendent fàcils.

Observacions: Sòcol rocós coronat per pendents molt suaus. Terreny interessant per la iniciació o per gaudir d’un dia tranquil d’escalada, sense compromís i de relativament còmoda accés.

1-canal-dels-14-anys

CANAL DEL RETROBAMENT

Recorregut / dificultat: 280 metres. Mitjana de 45º-40º, màxima de 60º i IIº

Primera ascensió (divulgada): Dani Brugaroles i Pako Crestas al març del 2014

Característiques i condicions: itinerari sinuós que transcorre pel marge dret de la paret. El primer llarg puja per la dreta del sòcol inferior on divisem uns evidents diedres. Pugem després per grades fàcils fins al peu del segon i últim cinturó rocós. Flanquegem en horitzontal per una fàcil i evident lleixa fins localitzar una canal que puja entre pendents i mixt fàcils pel centre d’unes torretes rocoses, just al marge oposat del vessant en referència al punt on hem iniciat l’ascensió.

Material útil: friends variats i cintes per blocs

2-via-dels-llosers

VIA DELS LLOSERS

Recorregut / dificultat: 220 metres. Màxima de 70º i M4

Primera ascensió: Ferran Rodríguez i Rut Capdevila al març del 2013

Característiques i condicions: Una de les primeres vies divulgades de la zona. Molt estètica i sens dubte la més interessant d’aquest sector dret. La fina línia de gel de sòcol inicial discorre per un estret diedre, la qual no es forma amb facilitat.

Material útil: semàfor d’aliens, camelots 0,5-2, 2 cargols de gel

3-pulpitos-amigos

GOULOTTE  PULPITOS AMIGOS

Recorregut / dificultat: 100 metres de goulotte més 250 metres de rampes fàcils fins al cim. Mitjana de 55º. Màxima 65º i mixt fàcil. Variant de 85º.

Primera ascensió (divulgada): Isma Antequera, Isaac Trullas i Pako Crestas l’abril del 2014

Característiques i condicions: És la goulotte situada més a la dreta de la paret central (la de la gran canal). Primer llarg de canal estreta de fins 65º. A partir de la R1 hi ha dues alternatives. Pujar en diagonal cap a l’esquerra (60º-65º i 55M) o sortir per la cascada difícilment en condicions que tanca la goulotte de manera directa (80º – 85º mantingut durant 10 m).

Material útil: friends variats i 4-5 pitons. Si hi ha sort i la cascada està formada cargols curts.

4-monsio

CANAL DEL MONSIO

Recorregut / dificultat: 150 metres. Mitjana de 50º. Màxim de M2 + i 65M

Primera ascensió (divulgada): Ramon Prades, Jordi Vilamayor i Pako Crestas al desembre del 2013.

Característiques i condicions: Les dificultats de la ressenya responen a condicions de poca neu i mal transformada. És molt possible que amb més innivació o amb millors condicions les dificultats minvin.

Material útil: 2 pitons, friends variats

5-canal-central

CANAL CENTRAL

Recorregut / dificultat: 280 metres. Màxima de 55º i possible mixt

Primera ascensió: sense dades

Característiques i condicions: Sens dubte la més evident i llarga de les canals del sector, fàcil i molt apropiada cara combinar amb una esquiada per la zona.

Material útil: Opcionalment material auxiliar d’ancoratge en roca

6-canal-retrobament

CANAL DEL RETROBAMENT

Recorregut / dificultat: 180 metres. Mitjana de 45º a 50º. Màxima 55º i IIº

Primera ascensió (divulgada): Dani Brugaroles i Pako Crestas al març del 2014

Característiques i condicions: Canal molt evident que transcorre per la paret de l’esquerra. El primer llarg puja en diagonal i el segon va recte cap a les zones tombades de la part superior del vessant. Durant la primera ascensió divulgada es va trobar bon gel de fusió. El vessant acostuma a acumular poca neu tot i que abundi en les proximitats, segurament a conseqüència del vent.

Material útil: friends variats i cintes per blocs

Anuncios

1 comentario

Archivado bajo 4MILES

Una respuesta a “LA SERRA DE LLOSERS, VESSANT-ESCOLA AL MASSIS DE CARLIT

 1. Lola Suarez

  Estaria interessada en saber si organitzeu alfuna activitat firmativa d’iniciació a l’escalada. He fet activitats de bicicleta, raquetes i treeking amb la Silvia Rovira i estic interessada en començar a fer activitats com les que proposes.

  Gràcies!

  Lola
  667404039

  Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s