ESCALADA EN GEL AL MONTSENY, RARESSES D’HIVERN

VISITA NUESTRA TIENDA ON-LINE – DESCUENTOS ESPECIALES PARA LOS USUARIOS DEL BLOG. https://pakocrestas-shopping.com/
SOMOS ESPECIALISTAS EN ORGANIZAR VIAJES DE TREKKING Y MONTAÑA PARA GRUPOS POR TODO EL MUNDO: https://www.catalonia-trekking.com/vist-trek-planeta-tierra/
¿QUIERES VIAJAR CON PAKO CRESTAS, EL AUTOR DEL BLOG? VISITA NUESTROS PRÓXIMOS DESTINOS EN: https://www.catalonia-trekking.com/viajes-mon-petit/

SIGUENOS EN INSTAGRAM: https://www.instagram.com/pakocrestas/

SIGUENOS EN FACEBOOK: https://www.facebook.com/pakocrestascom/

gel Montseny (29)

Durant una bona època em vaig dedicar a fer tots els camins i senders que pujaven a les zones més altes dels cims del Montseny en el transcurs de la feina de camp per un mapa de Montseny, avui en dia editat ja per l’editorial piolet.

Entre les freqüents pujades i baixades, la majoria d’elles en solitari, vaig anar a parar un fred dia d’hivern a la zona de Viladrau per pujar el Matagalls pel camí del Torrent de les Cordes, per que encara no coneixia.

gel Montseny (24)

Ja al començar a caminar el cel era de color plom, les part altes de la muntanya presentaven una nevada recent de la nit passada i per sota els 1.000 metres tot estava saturat d’una humitat freda que s’enganxava al cos. Per sort el moviment de la marxa ràpidament em va fer oblidar de la incomoditat de temps, i hores més tard estava ja sobre la línia de neu pujant pel maquíssim i poc conegut camí del Torrent de les Cordes. De fet el fet de triar un dia fred de ple hivern per fer aquesta ascensió no era casualitat.  No feia massa m’havia comprat una mena de llibret – quadernet del Matagalls, principalment fotogràfic, on sorprenentment es veia una cascada de gel ben formada i a sota uns excursionistes al peu del mur de glaç amb un peu de foto “Torrentera de les Cordes”.

gel Montseny (8) Vaig triar dons un dia de fred i de ple hivern per veure si trobava quelcom d’aquella infraestructura de gel i per veure si realment allò que s’intuïa a la foto era un bon escenari per tornar un dia amb les eines i fer quelcom que fins ara ningú havia fet, o com a mínim divulgat: Escalar una cascada de gel a les modestes i mediterrànies muntanyes del massís del Montseny.

gel Montseny (11)

La sorpresa va ser majúscula quan a la part alta de la torrentera vaig veure tres estructures mig glaçades, la principal d’elles amb una petita columna completament vertical. Es tractaven d’estructures encara poc prou fermes com per poder ser escalades, només la part de fora de la estructura, com un fràgil motlle quasi transparent que deixava veure per sota com l’aigua corria amb abundància. Era del tot impossible poder escalar llavors aquelles cascades, però tampoc no era la meva intenció aquell dia. No portava equip, no feia prou fred. Només volia fer l’excursió, però allò era una primera ullada que en va servir per fer-me una idea del petit tresor que amagaven aquestes amables i modestes muntanyes on jo vaig passar la infantessa i amb les que tinc una arrelament molt íntim i especial.

gel Montseny (15)

Just en el moment en que estava contemplant les cascades va començar a nevar i em va trucar un bon amic dient-me que acabava de fer en solitari un encadenament de cascades al Pedraforca i animant-me a fer una visita a la comarca per tal d’aprofitar les bones condicions. Jo li vaig confessar que estava davant d’una cascada inèdita, un bonic projecte per si el dia de demà venia una ona de fred siberiana.

gel Montseny (16)

Vaig continuar l’ascensió en mig de la nevada, però a mida que el front de mal temps anava entrant van anar pujant les temperatures i la neu va passar a ser aiguaneu al cim i una forta i freda pujada que ja no em va deixar en tot el descens i que en va fer arribar al cotxe completament xop. Tenia la seguretat que amb aquella aigua les cascades que havia vist a mig formar hores abans ja estarien de nou sense la crisàlide de gel. Es com si haguessin volgut desaparèixer per guardar millor el secret, el nostre secret.

Un any més tard va venir el que tots els escaladors de gel esperem cada any i que només arriba en hiverns puntuals: l’onada de fred siberià. Fred intens i general a cotes baixes, un mantell de neu constant a totes les muntanyes de la Serralada Pre-litoral per sobre del 800 metres … condicions perfectes per tornar a la torrentera, ara ja amb totes les eines i la disfressa d’escalador de gel: piolets tècnics, cordes, cargols de gel, casc ….

gel Montseny (18)

Acompanyat de la sempre animada Montse Molano, els dos ens vàrem quedar boca badats al veure les cascades en excel·lent condicions. Va ser un dia perfecte. Temps serà i fred, una maquíssima excursió per anar i per tornar i cap a casa amb el premi de la amb tota seguretat es l’única torrentera del Montseny que permet l’escalada en gel al massís. I quina escalada !!! Al ben mig hi trobem una columna completament vertical d’uns 12 metres. Qui diria que podríem trobar aquestes dificultats a poca distància del bonàs Matagalls, bressol de l’excursionisme català.

Aquí us deixo aquest reportatge amb la corresponent fitxa tècnica per si sona la flauta i aquest hivern tornem a gaudir dels rigorosos freds d’una onada de fred siberià a casa nostra. Si es així i els Deus ens complauen, ja sabeu on trobar un indret exòtic per la pràctica d’aquest fugaç escalada.

gel Montseny (3)

Fitxa tècnica

MATAGALLS – TURÓ DEL MIG

VERTIENTE NORTE

 Alçada del cim: 1.552 metres.

 Punt de partida: Coll de Bordoriol, 1.089 metres. A la carretera que enllaça Viladrau i Santa Fe del Montseny, poc abans d’arribar a Sant Marçal.

 Aproximació: Llarg flanqueig per pistes pel vessant nord del Matagalls, en direcció a ponent, passant per les fonts dels Llops i de Rupitosa, al poc la pista es transforma en camí i comença a baixar. Al poc trobem el camí que puja a mà esquerra (fites esporàdics i senyals vermells) i que puja en zig-zag pel mig de bosc fins al Torrent de les Cordes. Calcular 1,30 h de marxa.

Descens: Ràpel fraccionat per baixar l’últim llarg (20 + 30), després caminant per l’esquerra de la columna per situar-nos al peu de la mateixa, on localitzem el camí de les Cordes. Seguir-cap a la nostra dreta per retornés els passos de la marxa d’aproximació. Comptar 1,30 h per al retorn al vehicle.

Torrent de les cordes (1)

TORRENTERA DELS CORDES

 Recorregut / dificultat: Tres ressalts d’inclinacions màximes de 70 º, 90 º i 70 º respectivament. En conjunt 4 + / 5 de dificultat i II d’exposició.

 1a ascensió divulgada: Montse Molano i Pako Crestas el febrer del 2012.

 Característiques i condicions: Sorprenent cascada amb un llarg de columna de 12 metres, que resulta extraordinàriament exòtica al localitzar-se en el baix massís del Montseny, només es forma en hiverns de freds extraordinàriament rigorosos (entrades d’aire d’origen siberià).

 Material útil: 5-6 cargols de gel i cintes per a reunions en arbres.

Torrent de les cordes (2)

Autor PAKO CRESTAS. No se permite la reproducción total o parcial del presente reportaje sin el consentimiento expreso y escrito del autor.

Deja un comentario

Archivado bajo ESCALADA NIEVE - HIELO - MIXTO, PRIMERAS ASCENSIONES

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s